De criminaliteit is zeer scheef verdeeld over Nederland (2024)

Het criminaliteitsniveau verschilt erg per gemeente in Nederland. Dat geldt ook voor wijken en buurten. Echter, ook in de meest criminele buurten gaat het nog steeds om betrekkelijk geringe aantallen misdrijven per week en per hectare. Een gebiedsgebonden criminaliteitsbeleid laten renderen is dan ook een lastige opgave in de Nederlandse situatie.

In hoeverre is de criminaliteit geconcentreerd in bepaalde gemeenten, wijken en buurten? Naarmate dit meer het geval is, kunnen gebiedsgebonden preventieve en repressieve acties beter worden ingezet. Immers, als de misdrijven zeer dun zouden zijn uitgesmeerd over plaatsen en plekken zijn er minder aangrijpingspunten voor een territoriale aanpak van de criminaliteit.

Bekend is dat een grotere mate van verstedelijking samengaat met hogere niveaus van criminaliteit

In 2018 zijn 786.280 misdrijven door de politie geregistreerd (CBS/Statline). Daarvan zijn 623.178 verdeeld naar gemeenten, wijken en buurten: dit betreft de vermogensdelicten, de vernielingen plus delicten tegen de openbare orde, en de gewelds- en seksuele delicten.

Op gemeentelijk niveau blijkt dat een kwart van de geregistreerde criminaliteit zich voordoet in 1 procent van de 380 gemeenten – dat zijn de 4 grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bekend is dat een grotere mate van verstedelijking samengaat met hogere niveaus van criminaliteit. Dat criminaliteitsniveau verschilt per gemeente van 29 delicten (Schiermonnikoog) per 1000 inwoners tot 84 (Amsterdam). De scheefheid van de verdeling van de criminaliteit kan worden uitgedrukt met de Gini-coëfficiënt (een statistische maatstaf), die 0 is bij volkomen gelijke verdeling en nadert tot 1 bij zeer extreme ongelijkheid. Bij de verdeling over de gemeenten ligt die coëfficiënt op 0,66. Dat is vrij hoog – ter vergelijking, de inkomensverdeling in ons land kent een Gini van 0,29. Maar dat het criminaliteitsniveau scheef is verdeeld over de gemeenten is niet echt verrassend, laten we inzoomen op wijken.

In 2 procentvan die wijken wordt 25 procent van de criminaliteit geregistreerd

Een wijk is een “onderdeel van een gemeente waarin een bepaalde vorm van bodemgebruik of bebouwing overheerst.” In totaal zijn er 3.086 wijken in ons land gedefinieerd. In 64 (2 procent) van die wijken wordt 25 procent van de criminaliteit geregistreerd. Rotterdam Centrum, met 7.400 misdrijven, en Burgwallen-Nieuwe Zijde in Amsterdam, met 6.400 steken er bovenuit. De Gini-coëfficiënt bij de verdeling over de wijken ligt op 0,68 – de criminaliteit is dus nog wat extremer scheef verdeeld dan het geval is bij de verdeling over gemeenten.

We kunnen nog een stap verderzetten, naar buurten. Een buurt is een “onderdeel van een gemeente, dat vanuit bebouwingsoogpunt of sociaaleconomische structuur hom*ogeen is afgebakend.” Er zijn in ons land 13.305 buurten onderkend. We zien hier hetzelfde patroon. In 300 daarvan (2 procent) is een kwart van de criminaliteit geconcentreerd. De Gini-coëfficiënt is, net als bij de wijkverdeling, 0,68. De absolute top wordt gevormd door 18 buurten waar in 2018 meer dan 1.000 misdrijven zijn geregistreerd. Dit betreft 4 buurten in Rotterdam (met als toppers ‘Cool’ en ‘Stadsdriehoek’), ook 4 in Amsterdam (hoogst scoort ‘Stationsplein e.o.’), en de binnensteden van 10 grote gemeenten, zoals Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, den Haag, Enschede, Groningen, Almere, den Bosch, Tilburg en Apeldoorn. Aan de andere kant zijn er bijna 800 buurten waar geen enkel misdrijf voorkwam in 2018.

In de 5 meest criminele buurten worden 2.200-2.300 misdrijven per jaar gepleegd

De criminaliteit is dus zeer scheef verdeeld over het land, met een concentratie in bepaalde gemeenten, en daarbinnen wijken en daar weer binnen buurten. Dat zou in theorie aanknopingspunten voor in te zetten maatregelen kunnen bieden. Laat ons eens kijken waar daarvoor aanknopingspunten zijn. In de 5 meest criminele buurten worden 2.200-2.300 misdrijven per jaar gepleegd, dat zijn er 40-60 per week. Het is aannemelijk dat die delicten niet gelijkmatig in de tijd zijnverdeeld maar dat ze vooral op bepaalde dagen en uren voorkomen (‘hot times’). Ook zullen ze niet overal in de buurt even vaak voorkomen. Als dat zo zou zijn, dan komt dat in 4 van de 5 meest criminele buurten neer op iets meer dan 1 delict per 2 weken per hectare (landoppervlakte). De vraag werpt zich dan ook op of het de moeite waard is om veel tijd en energie te steken in gebiedsgerichte maatregelen. Staat de opbrengst qua opsporing en preventie van misdrijven wel enigszins in verhouding tot de tijd en capaciteit die erin wordt gestoken? Een apart geval vormt de Stationsbuurt in Amsterdam, met relatief veel delicten op een klein oppervlakte: 2.400 delicten op 14 hectare landoppervlakte = 169 per ha. per jaar = 3,26 per ha. per week.

Uit de literatuur blijkt dat een politiële aanpak gericht op de ‘hotspots’ een kleine maar betekenisvolle bijdrage kan leveren aan het reduceren van criminaliteit. Of dat inderdaad het geval zal zijn, lijkt afhankelijk van 2 factoren. Ten eerste zal die criminaliteit op die hotspots voldoende moeten zijn om daarop in te grijpen. Zoals duidelijk is geworden uit onze analyse, is dat in ons land alleen bij grote uitzondering het geval. Ten tweede moet de concentratie van de criminaliteit op die hotspots hom*ogeen van karakter zijn, dat wil zeggen dat het om dezelfde delicten moet gaan en bovendien dat de reden voor die concentratie gelegen is in een eenduidige factor, zoals aanwezigheid van bepaalde criminele doelen (zoals reizigers/toeristen bij CS Amsterdam), eenzelfde soort daders die herhaald delicten plegen of een tot criminaliteit uitnodigende context (zoals ontbreken van toezicht). Deze vereisten leiden ertoe dat het doorgaans lastig zal zijn om in Nederland goede aanknopingspunten te vinden voor een op gebieden gericht preventief en repressief beleid tegen criminaliteit. <<

Bert Berghuis is voormalig raadadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij is beschikbaar voor vragen en discussies via de redactie, e-mail: secondant(at)hetccv.nl.

De criminaliteit is zeer scheef verdeeld over Nederland (2024)

References

Top Articles
Skai Jackson Erome
David Goggins Girlfriend
Poe T4 Aisling
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Inducement Small Bribe
Www.craigslist Virginia
Jazmen Jafar Linkedin
Gt Transfer Equivalency
What is the difference between a T-bill and a T note?
Craigslist Pikeville Tn
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Job Shop Hearthside Schedule
Binghamton Ny Cars Craigslist
Simon Montefiore artikelen kopen? Alle artikelen online
Gma Deals And Steals Today 2022
Guidewheel lands $9M Series A-1 for SaaS that boosts manufacturing and trims carbon emissions | TechCrunch
Buff Cookie Only Fans
Tcu Jaggaer
Justified Official Series Trailer
Paradise leaked: An analysis of offshore data leaks
使用 RHEL 8 时的注意事项 | Red Hat Product Documentation
50 Shades Of Grey Movie 123Movies
Richland Ecampus
Daytonaskipthegames
Phoebus uses last-second touchdown to stun Salem for Class 4 football title
Conan Exiles Sorcery Guide – How To Learn, Cast & Unlock Spells
Busted News Bowie County
Evil Dead Rise Showtimes Near Pelican Cinemas
Soulstone Survivors Igg
Reser Funeral Home Obituaries
Renfield Showtimes Near Paragon Theaters - Coral Square
Random Bibleizer
lol Did he score on me ?
Vip Lounge Odu
Halsted Bus Tracker
Weekly Math Review Q4 3
Craigslist Neworleans
Aveda Caramel Toner Formula
Soulstone Survivors Igg
Ise-Vm-K9 Eol
Nearest Ups Office To Me
Aita For Announcing My Pregnancy At My Sil Wedding
Ross Dress For Less Hiring Near Me
The Listings Project New York
Alpha Labs Male Enhancement – Complete Reviews And Guide
Fluffy Jacket Walmart
Model Center Jasmin
Diamond Desires Nyc
303-615-0055
Arnold Swansinger Family
Lux Nails & Spa
Intuitive Astrology with Molly McCord
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6350

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.